Ck10 » Specials » Atypische depressie
Ck10: Informatie van A tot Z

Wat is atypische depressie?

De naam doet het niet vermoeden, maar de atypische depressie is juist de meestvoorkomende vorm van depressie. Het is qua symptomen op bepaalde vlakken tegengesteld aan de typische depressie. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden om duidelijker in beeld te krijgen wat nou precies de symptomen zijn en welke behandeling het beste aansluit.

De kenmerken

Volgens de DSM-IV criteria:
  • stemmingswisselingen
  • hypersomnie: overmatig slapen
  • hyperfagie: overmatig eten
  • zware ledematen
  • angst om te worden afgewezen

Achtergrond

De term atypisch heeft niks te maken met hoe vaak het voorkomt, maar heeft te maken met de symptomen. Deze zijn tegengesteld aan de typische depressie die als eerste is erkend. Bij een gewone depressie hebben mensen juist last van slapeloosheid, gebrek aan eetlust, begint vaak al op jonge leeftijd, suicidale gevoelens, negatieve gevoelens die niet weggaan als er iets positiefs gebeurt. Mensen met de atypische vorm bleken meer dan hun tegenhanger te reageren op de zogenaamde monoamine oxidase inhibitors (MAOIs) en de tricyclische antidepressiva.

Na jarenlange controverse en debatten werd het toegevoegd aan de DSM-IV in 1994. Uiteindelijk is het zelfs de meest voorkomende vorm, zeker onder vrouwen. De controverse is blijven bestaan, want het heeft veel verwantschap met o.a. Biopolair I en I.

In de volgende artikelen ga ik in op de symptomen en de ontwikkelingen omtrent onderzoeken naar atypische depressie.
Hyperfagie - overmatig eten

Hyperfagie - overmatig eten

Veel vrouwen kennen die periode in de maand voor de eigenlijk visite van oma: vreet-bui!. Je mond verandert in een eenarmige bandiet: het wil meer en meer en meer. Wat er ook ingaat, het is niet genoe…
Hypersomnie - overmatig slapen

Hypersomnie - overmatig slapen

Hypersomnie of overmatig slapen is een van de kenmerken van atypische depressie. Lees hier meer over hoe het wordt vastgesteld en wat je er tegen kunt doen.
Omega-3 vetzuren kunnen helpen tegen depressiviteit

Omega-3 vetzuren kunnen helpen tegen depressiviteit

In dit artikel worden de uitkomsten van een nieuw onderzoek naar de werking van Omega-3 vetzuren bij mensen met een depressie behandeld. Het betreft een Canadees onderzoek.
Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?

Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen kennen we van mensen die het ene moment heel vrolijk kunnen zijn en het andere neerslachtig. Ogenschijnlijk zonder een aanwijsbare aanleiding.
Gepubliceerd door Ck10 op 29-06-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!